Raül Roselló Gregori. Secretari general comarcal d’UGT-PV la Ribera, Safor, Vall, Costera i Canal de Navarrés

Amb una nota de premsa telegràfica i mig d’amagat, el Consell de la Generalitat va anunciar fa uns dies l’aprovació de l’estratègia valenciana de seguretat, salut i benestar laboral 2025-2029.

A pesar de la poca visibilitat, l’estratègia és un acord important, que naix del diàleg social i que persegueix fer millor prevenció de riscos i reduir el nombre d’accidents i malalties professionals.

Per a il·lustrar la dimensió del problema de la sinistralitat laboral, m’agradaria poder donar xifres concretes de la Safor. Lamentablement, no hi puc. Perquè les estadístiques oficials actuals persisteixen en l’error majúscul d’ignorar la importància fonamental del territori en la prevenció. Que quede constància de la queixa, que confiem que la nova estratègia abordarà, perquè és impossible fer bona prevenció sense saber bé on actuar.

En qualsevol cas, i a pesar dels esforços fets, és evident que el problema segueix sent gros, amb més de cinquanta-tres mil accidents i setanta-nou persones mortes en el treball l’any passat a la Comunitat Valenciana.

Evitar que el treball danye la salut de les persones ha de ser un objectiu prioritari. Necessitem adaptar la normativa a les noves realitats del treball, la salut mental, l’envelliment, la IA. I també al canvi climàtic, que per fi apareix en l’estratègia valenciana de salut laboral. Era molt necessari que apareguera perquè és complicat fer prevenció de riscos derivats del canvi climàtic mentre deixes les portes obertes a poder-lo negar.

*Columna d’opinió emesa al programa La ventana, Radio Gandia SER, 13/3/2025